Vijf foto's, gesigneerd, genummerd en getiteld door Mariën en een tekst (gedateerd 19.2.1991) van Mariën. 18/25 (plus 11 hc exemplaren). De foto's zijn gedrukt door Carine Demeter, Antwerpen. Uitgegeven door Max Pisti, Antwerpen, 1991. Afmetingen foto’s ca 28,5*21,5 cm, geplakt op Steinbach papier 39*51 cm. Lijsten 42*54 cm.
De titel Chambre d’ennemi zou een ironische verwijzing zijn naar de beroemde tentoonstelling Chambres d’Amis georganiseerd in 1986 door directeur Jan Hoet van het Gentse Museum voor Hedendaagse Kunst (het huidige SMAK). Er werden hedendaagse kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars in tientallen Gentse privéwoningen getoond. Nog voor de opening van de tentoonstelling was er een uitgebreide polemiek ontstaan tussen de deelnemende kunstenaars, Hoet, kunstcritici en deelnemers die niet waren geselecteerd. Jacques Charlier maakt het kunstwerk Chambre d'Ennemi voor de tentoonstelling. Er worden als tegenhanger van de tentoonstelling van Hoet meerdere andere tentoonstellingen in Gent georganiseerd (Antichambre, Initiatief d’Ami). Mariën neemt deel aan een tentoonstelling in de Sint Pietersabdij te Gent.
Terug naar overzicht aanbod
Biografie
Marcel Mariën (1920-1993)
De Belgische kunstenaar Marcel Mariën was actief als schrijver, fotograaf, filmmaker, kunstenaar en uitgever.
In 1933 ging de Franstalige Mariën naar het atheneum waar hij, door een gewijzigde taalwet, verplicht werd zijn studie in het Nederlands voort te zetten, een taal die hij niet machtig was (‘Latijn in het Vlaams, dat was twee keer Latijn’). De school interesseerde hem weinig en enige wat hij deed was lezen; honderd klassieken in klein formaat. In 1935 wordt hij tewerkgesteld als assistent bij een fotograaf. Na enkele maanden vestigt Mariën zich als zelfstandig fotograaf, een onderneming die mislukt. In 1935 ziet hij in de stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen voor het eerst een schilderij van Magritte. Sindsdien is hij bekeerd tot het surrealisme en gaat hij zich verdiepen in deze kunststroming. Hij brengt een bezoek aan René Magritte en werkt vervolgens lang samen met Magritte; ze bedachten samen titels van schilderijen en organiseerden happenings, zoals het uitdelen van vervalst geld aan de Vlaamse kust. Mariën had contact met vele Belgische en Franse surrealisten, waarmee hij samenwerkte aan pamfletten, boekpublicaties en tentoonstellingen.
Een bekende assemblage van Mariën is L’introuvable, “Het onvindbare”; een brilmontuur met één glas en twee oren, die hij maakte nadat hij in 1937 zijn bril had gebroken.
In 1937 en 1938 heeft hij een briefwisseling met Jacqueling Nonkels, een vriendin van René en Georgette Magritte, bij deze brieven stuurt hij zijn eerste collages mee.
Het surrealisme in de beeldende kunsten, wat volgens Mariën voornamelijk bestaat uit het oeuvre van René Magritte, wordt gevormd door het procedé van metamorfose en de vervreemding van bestaande. Zijn eigen werkwijze als dichter en als maker van collages wijkt niet af van dit patroon. Bij zijn collages vormt de titel vaak een integraal onderdeel van het kunstwerk. Volgens Freddy de Vree zijn “Zijn collages … zozeer verbonden met de taal en aan het breed-surrealistisch referentiekader van Nerval tot Roussel, Duchamp tot Ernst – en vooral Magritte – dat men veeleer moet spreken van driedimensionale gedichten.”
Hij richtte samen met Magritte de uitgeverij Le Miroir infidèle op. In 1959 maakt hij met behulp van vrijwilligers de enige authentieke surrealistische Belgische film, L’Imitation du cinéma, die in België gecensureerd en in Frankrijk verboden werd. In 1967 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in een Brusselse galerij.
Informatie en citaten uit:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Mari%C3%ABn
https://www.erfgoed-kbs.be/nieuws/marcel-marien-al-100-jaar
https://avilafilm.be/nl/director/marcel-marien
https://www.dbnl.org/tekst/_gid001198401_01/_gid001198401_01_0080.php