Daan van Golden (1936 - 2017) - BB

Van Golden richt zich in zijn werk ook op het visualiseren van het tijd. Als van Golden in 1979 een plakboek van Brigitte Bardot koopt gaat hij een aantal van de tijdschriftfoto’s, die zijn gaan vervagen en rimpelen, fotograferen. De cyclus van vervagen en rimpelen kan zo weer opnieuw beginnen. In de Amsterdamse galerie Andriesse-Eyck worden deze foto’s van Bardot, ingelijst in gouden lijsten, in 2014 tentoongesteld. Bardot is dan 80 jaar. Op de foto’s is geen ouderdom te zien, alleen de filmster zoals ze was te zien in de jaren ‘50 en ‘60. Van Golden probeert ons ook te laten kijken met de blik van degene die indertijd het plakboek heeft gemaakt; de fan die met zijn “unieke” verzameling van Bardot bezig is. Wij kijken daarmee echter ook naar een tijd die voorbij is.

Foto. 2014. Afmetingen afbeelding ca 20*17 cm, lijst ca 44*44 cm.

Terug naar overzicht aanbod

Biografie

Daan van Golden (1936 – 2017)

Daan van Golden studeerde grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij begint rond 1960 met het maken van informele schilderijen en na een lange reis die hem uiteindelijk naar Japan voert waar hij ook belangstelling kreeg voor meditatie, maakt hij vanaf 1963 tot 1975 werk gebaseerd op vormen en motieven van inpakpapier, theedoeken, tafellakens en behang. Hij kreeg rust door te kijken naar simpele alledaagse vormen; het uitwerken van de motieven van theedoeken op canvas kan men ook zien als een vorm van meditatie. Door zijn minutieuze manier van werken maakte hij gemiddeld drie à vier schilderijen per jaar. Een voorbeeld van dit werk is te vinden in het Stedelijk Museum Schiedam: Zonder titel (Tokyo) uit 1964 (https://stedelijkmuseumschiedam.nl/home/topstuk-daan-van-golden-voor-stedelijk-museum-schiedam/). De aandacht voor detail en techniek van de Japanse esthetiek trekt hem aan. De kwaliteit van een kunstwerk hangt niet af van authenticiteit. Herhaling, kopiëren en reproduceren worden een belangrijke leidraad in zijn werk. Zijn artistieke keuzes sluiten goed aan bij de internationale ontwikkelingen in de kunst van de jaren zestig, waaronder pop art, minimal art en conceptuele kunst.
In 1967 woont van Golden in Londen. Hij houdt zich bezig met de modefotografie. Ook andere bekende fotografen maken modefoto’s in Londen en er wordt een relatie gelegd tussen mode en creatieve fotografie. Vanaf 1967 gaat van Golden zich bezig houden met het kopiëren van krantenfoto’s, affiches en reclames. Hij maakt daarbij gebruik van fotografie en hij maakt zeefdrukken die hij in verschillende kleuren laat afdrukken. De schilderijen uit de periode 1965-1969 zijn abstracte doeken die geïnspireerd zijn door geometrie, intense kleuren en simpele vormen. Een voorbeeld van dergelijk werk is “The white painting” dat zich in de collectie van het stedelijk museum bevindt (https://www.stedelijk.nl/nl/collectie/4364-daan-van-golden-white-painting). De foto’s en zeefdrukken die van Golden gebruikt laten een tijdsbeeld zien. De momentopnamen leggen de aanhoudende stroom van het leven even stil. De foto’s vormen tevens een verbinding tussen het heden en het verleden. Het steeds opnieuw opnemen van eerder ontstaan werk en het gebruik maken van reproducties sluit aan bij een oosterse tijdsopvatting dat alles in grote lijnen en in details steeds terugkeert. Het verleden is daarmee niet als een constante gedefinieerd maar wordt in een nieuwe context steeds opnieuw beschreven. Het cyclische karakter van het leven maakt originaliteit tot een relatief begrip. Als processen zich herhalen bestaat originaliteit in de zin van uniek of enig niet. Van Golden neemt in zijn werk afstand van de Westerse opvatting van originaliteit; hij gebruikt bestaande beelden om zijn opvattingen te communiceren.

Informatie uit:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Daan_van_Golden
https://www.mistermotley.nl/het-visualiseren-van-het-raadsel-tijd-daan-van-golden/
https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~RBX_VPRO_773647~brigitte-bardot-als-muze~.html