The Gramsci Trilogy is een serie installaties voor MACRO, het museum voor hedendaagse kunst in Rome, gewijd aan de Italiaanse filosoof Antonio Gramsci, die gevangen zat onder het fascistische regime van Mussolini. In een interview naar aanleiding van deze tentoonstelling uit 2005/6 zegt Jaar: Mensen beschrijven mij soms als een conceptueel kunstenaar, als een politiek kunstenaar, met werk met een sterke politieke connotatie of sociale inhoud. Ik verwerp die labels altijd. Ik ben een kunstenaar, en geloof het of niet, ik ben geïnteresseerd in schoonheid en ik ben er niet bang voor. Het is een essentieel hulpmiddel om mijn publiek aan te trekken, en soms gebruik ik het om horror te introduceren omdat het publiek verleid moet worden. Als we iets hebben geleerd van de activistische kunst uit de jaren 60, is het wel dat wanneer je dat soort werk maakt, mensen niet eens in de buurt komen. Ze willen geen druppel bloed op de vloer zien. Dus schoonheid wordt een hulpmiddel om het publiek binnen te halen (https://art21.org/read/alfredo-jaar-the-gramsci-trilogy).
Voor Texte zur Kunst selecteerde Alfredo Jaar een foto uit zijn project over Antonio Gramsci voor MACRO, het museum voor hedendaagse kunst in Rome. De kleurenfoto is genummerd en gesigneerd op de achterkant. 31/120, 2003 Afmetingen afbeelding 40,8*27,2 cm, blad 51,2*40,8 cm.
Terug naar overzicht aanbod
Biografie
Alfredo Jaar (1956)
De Chileense kunstenaar Jaar studeerde film en architectuur aan de universiteit van Santiago, Chili. In zijn installaties combineert hij elementen van fotografie, architectuur en theater. Zijn werk is meestal een reactie op politieke gebeurtenissen. Onder invloed van zijn opleiding tot architect ziet hij gebeurtenissen in de werkelijkheid als problemen waarbij elk probleem leidt tot de verkenning van verschillende media om het betreffende onderwerp weer te geven. Hij is zoals hij zelf zegt “een architect die kunst maakt”.
Een goed voorbeeld van de combinatie van kunst en politiek is het Skoghall Konsthall project. Skoghall is een kleine Zweedse industriestad, relatief nieuw en vrijwel zonder openbare ruimtes. In 2000 werd een klein museum helemaal papier gemaakt op een eenvoudig houten skelet. De opdracht voor et maken van het museum was dat de vereiste materialen van het museum afkomstig waren uit de papierindustrie die erg belangrijk was voor de lokale economie. Het museum zou een tentoonstelling organiseren met werken van jonge kunstenaars. Op de derde dag na de opening zou het museum in brand worden gestoken. De Skoghall Konsthall was bedoeld om de plaatselijke bewoners te wijzen op een behoefte waarvan ze zich waarschijnlijk niet bewust waren. De protesten die plaatsvonden vóór de brand van het gebouw, de verzoeken om het te behouden, waren bedoeld om de behoefte aan een soortgelijke ruimte duidelijk te maken en onder de burgers de kracht van samenwerking te creëren. Het doel dat werd bereikt was dat een blijvend museum in de stad wordt gebouwd.
Informatie en citaten uit:
https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-69962008000300002
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Jaar
https://art21.org/artist/alfredo-jaar/