De foto van de Colonia Marina di Chiavari ontstond in het onderzoek naar de architectuur en stedenbouw ten tijde van Mussolini-regime. Het maakte onderdeel uit van de propaganda van het regime waarin elementen van het rationalistische bouwen en ideeën van het Italiaanse futurisme waren opgenomen. De torenflat werd in 1935 in opdracht van de Nationale Fascistische Partij gebouwd als vakantieoord aan zee en zou voornamelijk in de zomerperiode worden gebruikt. Per verdieping waren er slaapzalen voor 52 kinderen. De korrelige, deels donkere, sombere foto geven het modernistische gebouw een aura van geheimzinnigheid en overweldiging. Het perspectief van Förg is grauw.
Gelatinezilverdruk op fotopapier. Op de achterzijde met de hand gesigneerd en gedateerd. Afmetingen afbeelding ca 38,5*55,5 cm, blad 43*60,5 cm, lijst ca 47*64 cm.
Uitgegeven door Griffelkunst Vereinigung, Hamburg. Catalogue raisonné: Griffelkunst 279 C 6, 1995.
Terug naar overzicht aanbod
Biografie
Günther Förg (1952-2013)
De in Zuid-Duitsland geboren Förg was schilder, beeldhouwer en fotograaf. Hij studeerde van 1973 tot 1979 bij aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Aan het begin van zijn studie maakt Förg volledig zwarte en grijze eenkleurige schilderijen (periode 1973-1976). Hij voegt later meer kleuren toe maar voor Förg is het gebruik van grijs de basis van waaruit hij zijn oeuvre opbouwt (grijs werd door de modernisten uit die tijd niet gebruikt). Zijn gebruik van botsende kleuren wordt vaak gezien als kritiek op het modernisme; Förg wordt daarom ook wel eens gezien als een postmodernist.
Förg is gefascineerd door architectuur. In de jaren 80 gaat hij foto’s maken van cultureel en politiek belangrijke architectonische gebouwen; van Bauhaus tot fascistische gebouwen in Italië (iconen van het modernisme). Hij reist hiervoor naar onder andere naar Oostenrijk, Rusland en Italië. Een aantal jaren maakt hij alleen foto’s om, zoals hij zelf zei “dichter bij de realiteit te werken ….. wat men schildert is niet de realiteit”. In de periode tussen 1980 en 2006 fotografeert Förg deze bouwwerken. Hij maakt gebruik van een 35 mm-camera en zoomlenzen en toont de gebouwen op een sobere en onopgesmukte manier, vervallen met onzorgvuldige renovaties of toevoegingen. De foto’s zijn genomen vanuit ongebruikelijke perspectieven, de afbeelding niet gecentreerd in de omlijsting en vaak in een korrelige focus. Het proces van fotograferen, de perspectieven, de korrelige structuur, is voor hem een soort onderzoek; het doel is niet de perfecte foto te maken. De foto’s worden vaak gepresenteerd onder dik beschermend glas dat de ruimte en de kijker reflecteert.
Eind jaren 80 gaat Förg weer schilderen waarbij ook gebruik maakt van nieuwe materialen, zoals hout, koper, brons en lood. In 1988 exposeert Förg in Kunstmuseum Den Haag met loodschilderijen; lood wordt hierbij beschildert door acrylverf. De platen lood geven hierbij een extra dimensie aan de schilderijen. Zoals hij zelf zegt: “het lood geeft het schilderij een zwaar gevoel …. het geeft de kleur een andere densiteit en gewicht”.
Aan het begin van de 21e eeuw slaat Förg een nieuwe richting in en maakt hij met een helder palet en expressieve hand een reeks rasterachtige markeringen en kruisende kleuren. Deze schilderijen worden “Gitterbilder” (https://www.wikiart.org/en/gunther-forg/untitled-gitterbild-2001). De laatste schilderijen die hij maakt zijn de zogenaamde “vlekschilderijen”.
Informatie en citaten uit:
https://www.hauserwirth.com/artists/19427-gunther-forg/
https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/gunther-forg
https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_F%C3%B6rg
https://www.youtube.com/watch?v=YLSRpRP1lpI